Taianomainen tilan tuntu.

Kuva: Risto Ala-Peijari Kauniit Kodit

Viime viikolla vihdoin tupsahti kauppojen hyllyille joulukuun Kauniit Kodit -lehti http://www.kauniitkodit.fi/. Lehden sivuilta löytyy jälleen myös Tila- ja kalustesuunnittelu Piia Toivasen työnjälkeä.

Kirjoittelin jo aiemmin, että aiheena on 28 m2 ullakon sisustus. Lehtijutun yhteydessä on myös parit kuvat asukkaiden olohuoneesta, josta portaat kipuaa kohti uutuuttaan kiiltelevää ullakkoa. Olohuoneen tyyli ja värimaailma oli tärkeä lähtökohta suunnittelulle, koska samanlaista fiilistä toivottiin myös yläkertaan. Olohuoneeseen myös asettui portaat, joita aiemmin tilassa ei ollut. Itse asiassa ensimmäisen kerran tutustuessani ullakkoon, kivuttiin sinne remonttitikkaita pitkin eteisen katossa olevasta aukosta.

Ullakko oli rakentamatonta tilaa ja sinne toivottiin vaatehuonetta, oleskelutilaa sekä huonetta perheen toiselle pojalle. Olemassa olevat rakenteet toivat omat haasteensa sisustukseen. Toiveena oli kuitenkin valoisa tila, jossa on toimivaa säilytystilaa vaatteille, treenikasseille sekä välineille ja kirjoille. Lisäksi toivottiin TV:n katselumahdollisuutta ja mukavaa paikkaa lehtien ja kirjojen lueskelulle. Oleskelutilaa haluttiin hyödyntää mahdollisimman paljon kirjojen säilytykseen, joten riitti, että oleskelutilan tunnelmasta voi nauttia yksi kerrallaan. Harri Koskisen K-tuoli pääsi täyttämään “lepolassen” viran. Oliverin huoneeseen toivottiin kasvavalle pojalle tarpeelliset kalusteet ja toiminnot. Sänky toimii oleskelupaikkana nukkumisen lisäksi ja työpöydän virkaa toimittaa Muuramen pöytäkokonaisuus. Yhdellä seinällä jatkuu oleskelutilan kaltainen hyllyseinä ja samalla seinällä on myös tila pleikkarille sekä pieni vaatekaappi. Suurin osa kalusteista on teetetty tilaan. Näin tilasta saatiin irti paras hyöty ja hukkaneliöt minimoitua. Kiinteät, selkeät kalusteratkaisut myös tekee tilasta tilavamman tuntuisen sekä toivottu pelkistetty yleisilme toteutuu.

Värimaailma on lämpöisen raikas ja valoisa. Täytyy myöntää, että olin todella vaikuttunut tilan valoisuudesta sekä valaistuksen tuomasta tunnelmasta. Kattovalaistus toteutettiin led-spotein. Tämä mahdollisti sen, että ennestään matalaa tilaa ei tarvinnut madaltaa kohtuuttomasti lisää. Led-polttimot eivät kuumene ja kattovillat ei joudu liian polttaviin tunnelmiin. Valaistus on hyvätehoista ja valo raikasta. Oleskelutilassa on ainoastaan kattoikkuna, sisäikkuna (maitolasinen) Oliverin huoneeseen sekä porrasaukko. Voisi kuvitella, että tällaisessa tilassa olisi hämyistä, mutta kyllä kunnon valaistuksella saadaan tilasta kuin tilasta valoisa! Valaistus on oleskeluilan kohdalta myös himmennettävissä, joten valaistus on muunneltavissa fiiliksen mukaan. Lattiavalaisin toimii lukuvalona ja kynttilöitä voi käyttää todelliseen tunnelmointiin! :)

Lehtijutussa ei ollut valitettavasti tarkempaa kuvaa vaatehuoneen säilytysratkaisusta. Tilassa on osittain kalteva katto ja mikäli tangot olisi sijoitettu täysin seinän läheisyyteen – käyttö olisi ollut hankalaa. Katon kaltevuuden sekä tangon käyttökorkeuden takia. Niinpä tangot on sijoitettu reilusti irti takaseinästä ja tankojen taakse kätkeytyy metreittäin hyllytilaa. Lattia tankojen alta haluttiin jättää tyhjäksi, jotta pojat voivat säilyttää siellä helposti iän myötä kasvavia treenikassejaan.

Lehtijutusta oli jäänyt pohjapiirustus pois, joten liitän suunnitelmapohjan tähän alle ja liitän myös pari kuvaa ullakon lähtötilanteesta! Lisää projektista voi lueskella uudesta Kauniit Kodit numerosta 12/2012.

Ullakon pohjapiirustus 28 m2
Näkymä “Oliverin huoneeseen”
“Oleskelutilan TV-seinä”

Kaunis kiitos vielä Tiia ja Jukka, kun päästiin kuvaamaan teidän kotiin! Ja yhteistyömme jatkuu ;)!