5 VINKKIÄ LAATTASAUMOIHIN

 

Viime aikoina olen käynyt useamman keskustelun koskien laattoja ja laattojen saumausta. Saumojen puhdistettavuus usein mietityttää ja koska tämä sama aihe nousee tasaisesti suunnittelukeskusteluihin, niin siitä inspiroituneena päätin koostaa pienen vinkkilistan. 

 

Tiedosta ja ota nämä asiat huomioon, kun teet laatta- ja saumavalintoja:

  • Käytä saumasuoja-ainetta. Suojaa saumaa lialta ja vedeltä, sekä tekee siitä helpommin puhdistettavan.
  • Valitse rektifioitu laatta, joka on kalibroitu eli hiottu tarkkaan mittaansa. Tämä mahdollistaa tavanomaista kapeamman saumauksen. Vähemmän saumaa, helppoutta puhdistukseen.
  • Valitse iso laatta. Nykyään on saatavilla laattoja, joiden mitoissa puhutaan metreistä. Nämä laatat ovat hyvin usein myös kalibroituja. Tuplasti helpotusta puhtaana pitoon.
  • Älä valitse valkoista saumasävyä. Kaikki saumat likaantuu, mutta valkoisessa saumassa lika näkyy nopeammin ja helpommin. Tai jos valitset, niin muista sauma-suoja.
  • Epoksisaumaus. Epoksisauma on lähes yhtä tiivis, kuin laatan pinta. Lika ja epäpuhtaudet eivät imeydy niin kuin saumalaastiin. Julkitilakohteista tutut epoksisaumat on kehittyneet ja markkinoille on tullut myös koteihin soveltuvia helppokäyttöisiä epoksisaumausaineita. 

Laattapinnat on ihania ja kannustan laatoittamaan myös yllättäviä pintoja. Ollaan totuttu laatoittamaan eteiset, keittiöt, kodarit ja kylppärit. Mutta upeita yksityiskohtia saadaan laatoittamalla vaikka pilareja tai portaikkoja. Rohkeasti laattaa myös kuivien tilojen seiniin katseenvangitsijaksi!